Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Copilul agresiv. Exprimarea si gestionarea agresivitatii la copii

Agresivitatea, lovirile muscaturile, ciupiturile sunt comportamente deseori intalnite la copii insa aceastea nu trebuie ignorate, ci gestionate intr-un mod eficient. Pentru a putea realiza acest lucru este foarte important sa intelegem cauzele agresivitatii copilului. Aceasta agresivitate poate fi:

 • Un mod de comunicare, atunci cand limbajul si comunicarea verbala nu este inca dezvoltata la un nivel foarte bun
 • Poate exprima o nevoie de atentie, chiar si de tip negativ
 • O dorinta de dominare sau de control
 • O exprimare a emotiilor negative

Pentru a determina cauzele agresivitatii este foarte important sa determinam care sunt momentele in care aceasta apare si fata de cine, sau ce tip de persoane. Astfel este foarte important sa observam sis a fim atenti la detaliile agresivitatii.

Ce putem face?

 • Stabilire de reguli­ – Putem negocia 3-4 reguli impreuna cu copilul, intr-un mod cat mai simplu sic lar, formulate in afirmatii pozitive pe care sa le desenati impreuna pentru a fi mai distractiv si pe care sa le pastrati la vedere, repetandu-le si amintindu-le zilnic. In plus, puteti folosi o tehnica cognitiv-comportamentala prin care sa motivate copilul in respectarea regulilor, folosind sistemul de buline cu recompense. Astfel puteti oferi copilului cate o bulina pentru fiecare zi in care respecta regulile iar la zece buline obtinute acesta sa primeasca ceva. Cee ace primeste poate fi ghidat de dumneavoastra in timp de calitate petrecut asa cum isi doreste cel mic de exemplu.
 • Constientizarea agresivitatii – Este important sa explicati copilului ce este agresivitatea si ce efecte are aceasta insa nu prin explicatii si teorii lungi pe care copilul nu le poate urmari, ci prin joc, povesti sau explicatii scurte si pe intelesul lor
 • Daca e vorba de comunicare este importanta incurajarea exprimarii sentimentelor si emotiilor, si folosirea cuvintelor in detrimentul “armelor”. Astfel este foarte importanta interventia chiar in momentul in care copilul este agresiv, moment in care il puteti intreba ce doreste s ava comunice prin lovitura, ce cuvinte ar folosi daca ar trebui sa vorbeasca in loc sa loveasca, incurajandu-l astfel sa comunica asertiv.
 • Daca este vorba de nevoie de atentie este importanta oferirea atentiei intr-un alt mod, pozitiv, si mai important sa nu oferiti involuntar copilului mai multa atentie, chiar si prin cearta sau discutii sau timp petrecut impreuna atunci cand este agresiv. Astfel cel mic va continua acest pattern agresiv tocmai pentru a primi atentia dumneavoastra.
 • Daca este vorba de nevoie de control si dominare aratati-i copilului ca poate avea control si intr-un alt mod si oferiti-I aceasta posibilitate prin a-i da puterea de a alege limitandu-i insa variantele. Astfel ii puteti arata copilului trei variante de pantaloni potriviti pentru acea zi, oferindu-i puterea de a alege dintre acele variante puse la dispozitie. Astfel el se va simti puternic si in control iar dumneavoastra veti avea un copil imbracat otrivit si nu cu pantaloni de schi in mijlocul verii pentru ca pe aceia si i-a droit si nu v-ati putut intelege cu el.
 • Daca e vorba de o exprimare a emotiilor negative incercati o normalizare a acestora prin povestiri despre propriile emotii negative si prin discutii despre cum va simtiti in fiecare zi sau in diferite momente dar si prin gasirea unor modalitati diferite de exprimare a emotiilor (desen, sport, picture)
 • Este foarte important sa nu raspundeti cu agresivitate, nici fizica, nici verbala, incercati sa nu ridicati tonul ba chiar dimpotriva coborati tonalitatea vocii pentru a va ajuta copilul sa renunte la propria agresivitate
 • Copilul nu trebuie pedepsit insa este important sa existe consecinte logice ale agresivitatii, nefiind insa prezentate ca si pedeapsa. Astfel atunci cand este agresiv este important sa puneti stop activitatii in care acesta se afla, sa sustineti retragerea si linistirea copilului, fiind foarte importanta si fermitatea limitelor.

Diminuarea agresivitatii este un proces de durata asa ca nu va speriati atunci cand nu dispare imediat. Aceste solutii trebuie mentinute o perioada indelungata, iar daca nu reusiti sa obtineti rezultatele asteptate apelati cu incredere la un psiholog specialist care sa va ajute in mod personal sa gestionati agresivitatea copilului.

 

Psiholog Ioana Druiu

Cabinet psihologic PsyEvolution Bucuresti

www.PsyEvolution.ro

Read 884 times

Monthly Newsletter

Keep up to date on the latest from our network:

Connect with us

BT Twitter Feeds