Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Tulburarile de alimentatie

Din pacate, in ultimii ani, in Romania frecventa tulburarilor de alimentatie a crescut extrem de mult atingand din ce in ce mai mult copii, adolescenti si persoane tot mai tinere.

Care sunt cauzele ce determina aparitia tulburarile de alimentatie?

Pe de o parte presiunile mass media realizate prin promovarea manechinelor, a unor modele “perfecte” si astfel dorinta de a atinge aceasta perfectiune fizica, din teama de a nu se ingrasa, impreuna cu alte cauze contribuie la aparitia anorexiei, bulimiei, pe de alta parte situatia economica precara, lipsa de educatie contribuie la aparitia obezitaii la varste din ce in ce mai fragede. Pe langa aceste cauze , depresia, stima de sine scazuta, sentimentele de vinovatie, relatiile familiale dificile sunt problematici psihologice ce pot favoriza aparitia tulburarilor de alimentatie. Anorexia si bulimia pot fi favorizate si de teama de responsabilitatile unui adult, teama de sexualitate. Astfel pe masura ce corpul lor se dezvolta, ele tind sa revina la aspectul asexuat specific copilariei.

Ce sunt aceste tulburari de alimentatie?

Anorexia se caracterizeaza printr-o pierdere voluntara in greutate, oprirea cresterii si dezvoltarii, tulburari ale imaginii de sine si o tulburare endocrina generalizata. Anorexia se manifesta printr-o teama exagerata de a se ingrasa care nu dispare nici dupa pierderea in greutate, aparand acele tulburari de imagine corporala. Unele  persoane se privesc in oglinda si desi au o greutate exagerat de scazuta, se vad in continuare grase iar altele raman complexate de anumite parti ale corpului. Persoanele anorexice ajung sa manance extrem de putin, aproape deloc, sa se cantareasca si sa isi masoare parti ale corpului in mod obsesiv.

Una din o mie de fete tinere sufera de anorexie, mai predispuse fiind manechinele, balerinele sau atletele datorita cerintelor severe si a dorintei exaggerate de a avea un corp perfect. La copii, anorexia poate fi o metoda de a atrage atentia parintilor ocupati sau absenti.

Anorexia poate cauza depresie severa, stoparea menstruatiei, tensiune foarte mica sau lipsa de calciu severa.

Bulimia este o dereglare alimentara caracterizata prin accese de foame in timpul carora persoanele respective mananca o cantitate mare de mancare iar pentru a preveni cresterea in greutate isi provoaca varsaturi sau folosesc medicamente laxative, avand perioade de restrictii alimentare. Bulimia are o importanta component psihica fiind asociata cu depresia, sentimente de vina sau dezgust fata de propria persoana, sau cu mancatul compulsiv.

Bulimia poate fi identificata prin schimbari dese in greutate, mers la toaleta dupa consumul de mancare, frica de a creste in greutate, nemultumire fata de propriul aspect fizic. Bulimia provoaca deteriorarea danturii, dureri de stomac si de gat, umflarea glandelor salivare si rotunjirea fetei.

Obezitatea este o tulburare alimentara, de nutritie caracterizata prin cresterea greutatii corporale mult peste nivelul greutatii normale, cu ample consecinte asupra sanatatii fizice si psihice. Obezitatea poate determina aparitia diabetului zaharat, a afectiunilor cardiac sau vasculare dar si a depresiei, tulburarilor de imagine corporala, scaderea stimei si a increderii in propriile forte sau aparitia tulburarilor anxioase. Aceasta tulburare poate fi determinata de factori genetici, medicali, educationali, sociali sau economici dar si de factori psihici prin aparitia mancatului compulsiv sau a dorintei de “umplere” a unui gol sufletesc.

Cum se trateaza tulburarile de alimentatie?

Chiar daca aceste tulburari de alimentatie sunt severe exista numeroase tratamente performante pentru remedierea lor. Insa remediate sau nu aceastea reprezinta o trauma fizica si psihica a celor ce au trecut prin asa ceva. Astfel se recomanda si tratament psihologic prin consiliere psihologica sau psihoterapie pentru o schimbare a stilului de viata, pentru tratarea cauzelor si efectelor psihologice, pentru sustinerea pe parcursul schimbarilor drastice.

Va recomand astfel cu caldura sa va ajutati pe dumneavoastra sau pe apropiatii dumneavoastra aflati in astfel de situatii si sa apelati cu incredere la servicii psihologice pentru o armonie a trupului, sufletului si mintii.

Psiholog Ioana Druiu

Cabinet psihologic PsyEvolution Bucuresti

www.psyevolution.ro

Read 769 times

Monthly Newsletter

Keep up to date on the latest from our network:

Connect with us

BT Twitter Feeds