Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Violenta domestica - Tipuri de abuz si miturile violentei domestice

Violenta in familie se defineste ca orice actiune intentionata a unui membru asupra altui membru al familiei care provoaca suferinta fizica, psihica sexuala sau chiar economica. Violenta domestica este un abuz de cele mai multe ori repetat asupra unui membru al familiei. De cele mai multe ori victimele violentei domestice sunt femei.

Cea mai frecventa forma de abuz familial este violenta fizica. De cele mai multe ori acest tip de abuz este indreptat asupra femeilor si consta de la lovituri, si palmuiri pana la arsuri, muscaturi sau incercari de strangulare. S-a constatat ca odata cu inaintarea in timp a relatiei de cuplu creste si gravitatea abuzului fizic.

Violenta in familie se poate manifesta si prin abuz sexual. Acesta se realizeaza prin constrangerea femeii in a intretine acte sexuale impotriva vointei ei, tratarea femeii ca pe un obiect sexual dar si comentarii si glume degradante cu referinte sexuale. De foarte multe ori femeile nu sunt constiente ca sunt victimele violului desi descriu acest abuz, ele nu isi pot vedea partenerul ca pe un abuzator sexual.

Violenta psihologica se refera la folosirea oricaror comportamente menite sa produca teama de tipul amenintarilor, a ridicarii vocii, jignirilor si invinovatirilor. Abuzul psihologic este foarte dureros si de foarte multe ori victimele nu constientizeaza ca sunt supuse unui abuz psihologic. Victimele violentei psihologice pot manifesta simptome puternice de stres de tipul insomniilor, fluctuatiilor in greutate, depresii si ganduri suicidare.

O alta forma de violenta domestica este violenta economica prin care agresorul limiteaza accesul victimei la finantele familiei, interzicerea de a munci, aceasta devenind astfel dependenta de partener. Controlul financiar determina izolare, neglijarea nevoilor proprii si incapacitatea de a decide asupra propriei vieti.

Violenta sociala se refera la izolarea victimei, controlul contactelor sociale,restrictionari ale activitatilor sau interzicerea contactelor cu familia. Victimele violentelor sociale sunt izolate, marginalizate si vulnerabile, simtindu-se lipsite de ajutor.

Multi dintre noi nu stiu de existenta tuturor acestor forme de abuz si violenta si nu constientizam cand noi sau cineva cunoscut se afla intr-o situatie de violenta domestica. Aceste persoane sunt foarte fragile si vulnerabile si trebuie ajutate. Cel mai mare ajutor pe care il putem oferi unei astfel de persoane este de a o convinge sa ceara ajutorul unui psiholog deoarece o victima nu este pregatita din punct de vedere psihologic si emotional pentru a-si schimba radical viata.

Referitor la violenta domestica exista foarte multe mituri neadevarate care nu fac decat sa izoleze si sa determine victimele abuzurilor sa nu ceara ajutor in aceste situatii de criza.

Unul din cele mai cunoscute astfel de mituri se refera la faptul ca violenta domestica este specifica familiilor cu un statut social scazut. In realitate violenta domestica poate sa apara in orice familie indiferent de statutul social sau financiar. Familiile sarace in care apar aceste violente intra insa mai repede in atentia agentiilor de specialitate pe cand familiile cu un statut social inalt ascund mult mai bine astfel de experiente pentru a nu se afla in comunitatea din care fac parte. De fapt este vorba de aceeasi suferinta si nevoie de ajutor.

Un alt mit este acela ca barbatii violenti nu isi pot controla agresivitatea. Multi agresori cred si sustin aceasta credinta deoarece aceasta le permite neasumarea responsabilitatii asupra propriilor fapte. De cele mai multe ori agresorii care isi abuzeaza partenerii de viata isi controleaza agresivitatea fata de alte persoane in relatie cu care nu apare nevoia de dominare si control.

“Unele femei merita sa fie abuzate ba chiar ele provoaca abuzul” este unul dintre miturile care le determina pe victime sa se autoinvinovateasca si sa nu ceara ajutor. In realitate nu exista justijicari pentru violenta domestica si nimeni nu merita sa fie victima a unui abuz, indiferent de actiunile sale. De cele mai multe ori femeile fac tot ce pot pentru a se opune si a opri abuzurile la care sunt supuse

Violenta domestica are efecte distrugatoare in toate planurile vietii si pentru toti membri familiei. La nivel fizic victimele abuzurilor pot prezenta rani, leziuni, fracture, e de auz sau tulburari de alimentatie. In plan social acestea pot manifesta dificultati de concentrare, izolare, minciuna.

Victimele violentei domestice pot dezvolta modele comportamentale de tipul sindromului Stockholm ce consta in identificarea cu agresorul si distorsionarea perceptive victimei dezvoltarea atasamentului traumatic fata de agresor.

Violenta domestica afecteaza intr-o mare masura si copiii ce traiesc intr-un astfel de mediu. Copiii care traiesc intr-o familie violenta ajung sa dezvolte acelasi tip de comportamente, ei invata ca aceasta este o metoda de a controla oamenii si de a-ti impune respectul. Copii anteprescolari prezinta imbolnaviri frecvente, timiditate si stima de sine scazuta iar la varsta prescolara acestia se invinovatesc pentru violenta din cadrul familiei. Scolarii ce provin din familii violente au dificultati scolare si pot dezvolta puternice depresii ce se pot transforma in delincventa la varsta adolescentei. Astfel este important sa punem stop acestor abuzuri si sa cerem ajutor, astfel incat sa le putem oferi macar copiilor sansa la o viata sanatoasa!

Psiholog Ioana Druiu

Cabinet psihologic PsyEvolution

www.psyevolution.ro

Read 3721 times

Monthly Newsletter

Keep up to date on the latest from our network:

Connect with us

BT Twitter Feeds