Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Stresul in adolescenta


Adolescenta este o perioada de tranzitie dintre copilarie si viata adulta si este insotita de importante transformari atat la nivel fizic cat si la nivel psihologic. Adolescenta este o perioada de sensibilitate maxima fiind perioada de formare a identitatii, moralitatii, autonomiei, perioada ce pune bazele unei vieti adulte mai mult sau mai putin echilibrate. In perioada adolescentei se pun bazele vietii adulte realizandu-se o reorganizare emotionala si conturandu-se dezvoltarea emotionala si cognitiva a adolescentului. Adolescenta este astfel o perioada dificila si plina de stres doarece indivizii trebuie sa faca fata multor solicitari. Insa ce implicatii are acest stres in viataadolescentului?

O importanta cercetare asupra stesului din perioada adolescentei, condusa de UCLA,  a fost publicata in 2009 in revista “Psychosomatic Medicine”. Studiul a fost efectuat pe 69 de adolescenti cu varsta de 17 ani, de origine latino-americana si europeana. Participantii au completat un raport timp de 14 zile consecutive, raportand orice interactiune interpersonala negativa cu familia, prietenii sau profesorii. Cercetatorii au descoperit ca stresul cotidian este asociat cu niveluri ridicate ale nivelului de proteina C (CRP) depistat in probele de sange efectuate opt luni mai tarziu. Proteina de tip C este un indicator al inflamatiilor associate mai tarziu cu bolile cardiovasculare. Cercetatorii explica faptul ca factorii comuni de stres cum ar fi certurile cu familia sau prietenii in timpul adolescentei sunt printre cei mai puternici predictori ai stresului psihologic.

Andrew Fuligni a comentat spunand ca aceste descoperiri sunt in concordanta cu dovezile ce indica legatura dintre stres si inflamatie, ceea ce determina riscul pentru dezvoltarea ulterioara a bolilor cardiovasculare. Andrew Fuligni a concluzionat spunand ca desi acest tip de stresor poate aparea cu o frecventa redusa, certurile si stresul in perioada adolescentei pot avea un impact important pentru sanatatea fizica a acestor persoane atunci cand ajung la maturitate.

Adolescentii sunt astfel asemenea unor globuri de cristal pe care orice atingere le poate fisura in interior iar aceste fisuri por aparea la suprafata mult mai tarziu, atunci cand deja interiorul este distrus. Este important astfel sa ne ajutam copii, fratii sau prietenii ajunsi la perioada adolescentei sa faca fata solicitarilor si sa isi puna bazele unei vieti adulte sanatoase atat din punct de vedere fizic cat si emotional sau psihic, sa ii indrumam catre un psiholog care sa le ofere programe de consiliere, suport sau dezvoltare personala.

Read 531 times

Monthly Newsletter

Keep up to date on the latest from our network:

Connect with us

BT Twitter Feeds